Genel
Premenstruel Sendrom
Memede Gerginlik ve Ağrı
Migren
Beyin Sisi
Ruh Hali Değişimleri
Anksiyete
Halsizlik, Yorgunluk
Uykusuzluk
Gece Terlemesi
Sindirim Sistemi
Bağırsak Hareketlerinde Ağrı
İshal- Kabızlık
Mide Bulantısı-Kusma
Hassas Bağırsak Sendromu Benzeri Şikayetler
Gaz, Şişkinlik
İdrar Yolları
Sık İdrara Çıkma
İdrar Yaparken Ağrı
İdrarı Tam Boşaltamama
Bağışıklık Sistemi
Allerjiler
Yiyeceklere Karşı Allerji
Vitamin ve Mineral Eksiklikleri
Kan Şekeri Düşüklüğü
Düşük Magnezyum
Düşük Demir
D Vitamini Eksikliğini Taklit Eden Şikayetler
Üreme
Adet Sancısı
Yumurtlama Döneminde Ağrı
Adet Düzensizliği
Düzensiz Kanama
Pıhtılı Kanama
Cinsel İlişkide Ağrı
Kısırlık
Orgazmda Ağrı
Torasik (Diyafram ve Akciğer)
Göğüs Ağrısı
Nefes Darlığı
Kalp Çarpıntısı
Omuz Ağrısı
Frenik Sinir
Karın Ağrısı
Uzanırken Ağrı
Sersemlik
Akciğerlerin Sönmesi
Akciğerlerin Su Toplaması
Kanlı Balgam
Sinir Sistemi
Siyatik
Sırt Ağrısı
Alt Bacak ve Dize Vuran Ağrı
Düşük Ayak
Vulvada Ağrı, Batma
Makata Vuran Ağrı
Endometriozis tanısının konabilmesinin tek yolu laparoskopi yaptırmak ve biyopsi (doku örneği) almaktır. Laparoskopi, göbek deliğine ince bir kameranın yerleştirildiği genel anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir. Bu işlem ile endometriozis içerdiği düşünülen doku çıkarılır ve tanıyı doğrulamak için mikroskop altında incelenmek üzere patoloğa gönderilir.
Ancak tanı almak için her zaman ameliyat olmak zorunda kalmazsınız. Doktorunuz doğru sorular,endometriozis için özelleşmiş ayrıntılı bir muayene ve ultrason ya da bazen MR yardımı ile tanınızı büyük ölçüde koyabilir ve tedavi planınızı önerebilir.
Endometriozis için üç çeşit tedavi vardır;
Tıbbi tedaviler (ilaçlar)
Cerrahi tedaviler (ameliyat içeren)
Tamamlayıcı tedaviler (fizyoterapi, psikoloji, tamamlayıcı tıp vb.)
Kabaca tedavileri hormon içerenler ve hormon içermeyenler diye 2 ye ayırabiliriz. Hormonal tedaviler, bu günün teknolojisinde çeşitli formlarda hormon içeren ilaçlardır.
Tedaviye başlamadan önce aralarındaki farkları ve size hangisinin neden uygun olacağını doktorunuza sormayı unutmayın. Tüm tedavi türlerinin avantajları ve dezavantajları vardır ve sizin için doğru kombinasyonu bulmadan önce farklı türlerde birkaç tedaviye ihtiyacınız olabilir.
Hormonal olmayan ilaçlar arasında doktorunuzun planladığı ağrı kesiciler bulunur. Bu ilaçlar, endometriozis ile ilişkili olabilecek ağrıyı hafifletmek için tasarlanmıştır, ancak mevcut endometriozisi tedavi etmezler. Hastalığınızın durumuna göre tek başlarına veya diğer tedavilerle kombinasyon halinde kullanılabilirler.
Eğer tedaviniz için cerrahi planlandıysa cerrahınız muhtemelen laparoskopi önerecektir. Çok nadiren, laparoskopi ile başlatılan ameliyatı tamamlamak veya ameliyat sırasında ortaya çıkabilecek bir komplikasyonla başa çıkmak için açık ameliyat gerekir. Ameliyat olmaya karar verirseniz olası komplikasyonları ve bunların oluşma olasılığını tartışmalısınız. Doktorunuz belirti ve bulgularınıza göre size özel riskleri açıklayacak ve ameliyatınız için bir onay formu doldurmanızı isteyecektir.
Fizyoterapistler, akupunktur uzmanları, algologlar, beslenme uzmanları, homeopatlar ve psikologlar gibi diğer sağlık profesyonelleri ile görüşmek endometriozisli kişiler için çok yararlı olabilir. Bu tedavilere başlamadan önce doktorunuzla konuşmayı unutmayın.
Doktorunuz kas problemleriniz olduğunu veya mesane ve bağırsak problemleriniz olduğunu düşünürse sizi fizyoterapiste yönlendirebilir.
Klinik psikolog, kronik ağrınız varsa size en çok yardımcı olacak kişilerden biri olabilir. Psikoloğa yönlendirilirseniz, bunun nedeni doktorunuzun “her şey kafanızda olduğunu” düşünmesi değil, semptomlarınızla baş etmenin geleneksel yöntemlerinin sınırlı bir yardımı olmasıdır.Ağrı yönetiminde uzmanlaşmış bir Klinik Psikolog, kronik ağrı ile başa çıkmada yardımcı olduğu tespit edilen belirli stratejileri öğreterek ve ayrıca ilişkiler üzerindeki etki, stres, kaygı, depresyon ve ruh hali değişimleri gibi ilişkili sorunları yönetmek için stratejiler öğreterek yardımcı olabilir.
Tıbbi tedaviler, lekelenme, ara kanama, şişkinlik, mide bulantısı, kilo alımı ve depresyon gibi yan etkilerler yapabilir bazen. Ameliyatlarda ise, mesane, bağırsak, üreterler (böbreklerden mesaneye giden tüpler) veya büyük kan damarları gibi diğer organlarda hasar oluşması gibi ameliyat edilen alanla ilişkili riskler vardır. Şifalı bitkiler ve İnternet’te satılan kürlerin yan etkileri ve komplikasyonları olabilir. Bir tedavi veya işlemle ilişkili riskler için o tedaviye başlamadan önce sağlık uzmanınıza danışmalısınız.
Gebe kalmak önceliğiniz ise izlenebilecek yollar;
Endometriozis çeşitli mekanizmalarla gebe kalmayı zorlaştırabilir ama buna rağmen çoğu kadının (%60-70) endometriozisi varken hiç zorlanmadan gebe kalabildiğini de unutmamalısın.
Endometriozisin sebep olduğu ortamdan dolayı yumurta kalitesinde bozulma riski, yapışıklıklar nedeniyle yumurtanın rahime ulaşmasının zorlaşması ya da endometriozis ya da adenomyizis nedeniyle bebeğin rahime tutunmasının zorlaşması etkenlerden bazılarıdır.
Eğer çocuk sahibi olmak ilk önceliğinizse o zaman tedavide kullanılan ilaçlardan kullanmanız uygun olmayacaktır. Kişisel olarak hekiminizin sizi değerlendirmesinin ardından ameliyat, aşılama ya da tüp bebek gibi seçenekleriniz olabilir. Bu konudan hekiminize bahsetmeyi unutmayın..
Ayrıca endometriozisİn sebep olabileceği yumurta miktarı azalması etkisinden dolayı şu an için evlilik ya da gebelik planınız olmasa da yumurta dondurmayı düşünebilirsiniz. Hiçbir şey için zorunluluğunuz olmadığını bilerek seçimlerinizi yapmak imkanlarınızı bilmek sizin en büyük önceliğinizdir. Unutmayın…
Dahası için okumanızı tavsiye ederiz: Endometriozis Türleri ve Tedavi Yolları Nelerdir?